Τις τελευταίες ημέρες, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδίδουν έ ότι στις 2 Αυγούστου 2025 θα συμβεί μια ολική ηλιακή έκλειψη που θα… βυθίσει τη Γη στο σκοτάδι. Κάποιοι μάλιστα υποστήριξαν ότι αυτή θα ήταν η τελευταία τέτοια έκλειψη για τα επόμενα εκατό χρόνια.
Η παραπληροφόρηση εξαπλώθηκε γρήγορα, προκαλώντας ανησυχία και σύγχυση. Ωστόσο, η NASA παρενέβη άμεσα για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους:
«Δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη ολική ηλιακή έκλειψη για τις 2 Αυγούστου 2025», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, όπως τόνισε η υπηρεσία, ο ισχυρισμός ότι «ολόκληρη η Γη θα βυθιστεί στο σκοτάδι» είναι επιστημονικά αδύνατος.
Η σύγχυση φαίνεται να προέρχεται από τη λάθος αντιστοίχιση της ημερομηνίας. Η πραγματική ολική έκλειψη που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον θα συμβεί στις 2 Αυγούστου 2027 – και αυτή όντως αξίζει την προσοχή. Οι επιστήμονες την αποκαλούν ήδη «έκλειψη του αιώνα».
Η έκλειψη του 2027 θα διαρκέσει 6 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα, γεγονός που την καθιστά τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ολική έκλειψη ορατή από ξηράς από το 1991. Για σύγκριση, οι περισσότερες ολικές εκλείψεις διαρκούν μόλις 2 έως 4 λεπτά.
Πηγή: documentonews.gr