Σάββατο, 14 Μαρτίου, 2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Εμφάνιση όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός
VickyPedia
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός
Σάββατο, 14 Μαρτίου, 2026
VickyPedia
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Εμφάνιση όλων των αποτελεσμάτων

Politico: H Γερμανία «μπλοκάρει» τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ – Ζητά διαβεβαιώσεις πως δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά αμάχων

1 έτος πριν
Κόσμος
Politico: H Γερμανία «μπλοκάρει» τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ – Ζητά διαβεβαιώσεις πως δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά αμάχων
Share on FacebookShare on Twitter

Η Γερμανία απαιτεί από το Ισραήλ να δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χρησιμοποιήσει όπλα εναντίον αμάχων, αναφέρει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico.

Όπως αναφέρει, το Βερολίνο επιμένει ότι δεν διέκοψε τις πωλήσεις, αλλά οι Γερμανοί ηγέτες μπλόκαραν τις εξαγωγές μέχρι να τους ανακοινωθεί ότι τα όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον πολιτικών στόχων.

Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα, αυτό επιβεβαιώνει προηγούμενα δημοσιεύματα της Bild, του ίδιου εκδοτικού συγκροτήματος (Axel Springer) όπως το POLITICO.

Οι αποφάσεις για τις εξαγωγές όπλων εγκρίνονται από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας που αποτελείται από ανώτερους υπουργούς. Η Bild ανέφερε ότι ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ – πολιτικοί των Πρασίνων που βρίσκονται σε κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς – δεν ενέκριναν τις εξαγωγές όπλων στο συμβούλιο εν αναμονή των διαβεβαιώσεων του Ισραήλ ότι δεν θα χρησιμοποιήσει γερμανικά όπλα σε μια γενοκτονία.

«Οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ αφορούν τη συμμόρφωση με τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε το πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα. «Ο λόγος για τον οποίο ζητείται μια τέτοια δέσμευση είναι ότι ένα γερμανικό διοικητικό δικαστήριο θα μπορούσε σε διαφορετική περίπτωση να θέσει τέρμα».

Σύμφωνα με τον νόμο της Γερμανίας για τον έλεγχο των πολεμικών όπλων, η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι τα παραδιδόμενα όπλα δεν χρησιμοποιούνται για να πλήξουν πολιτικούς στόχους- έχουν ήδη κατατεθεί αρκετές αγωγές για να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων κατά της Γερμανίας.

«Αυτός ο κίνδυνος είναι δικαιολογημένος και πρέπει να αντιμετωπιστεί», δήλωσε το συγκεκριμένο άτομο.

Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχει γενοκτονία στη Γάζα. Με την παράκτια λωρίδα σε ερείπια, το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 42.289.

Παρά το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ, οι εγκρίσεις πωλήσεων όπλων έπεσαν απότομα φέτος.

Από τον Ιανουάριο έως τις 21 Αυγούστου, μόνο 14,5 εκατομμύρια ευρώ σε εξαγωγές όπλων εγκρίθηκαν από τη Γερμανία- μόνο το 2% αυτών ήταν «πολεμικά όπλα», ενώ το 98% ήταν «άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός», όπως κράνη, προστατευτικά γιλέκα και εξοπλισμός επικοινωνιών.

Το Βερολίνο δεν έχει εγκρίνει εξαγωγές πολεμικών όπλων προς το Ισραήλ από τον Μάρτιο.

Το 2023, οι γερμανικές εγκρίσεις εξαγωγών όπλων ανήλθαν σε 326,5 εκατ. ευρώ, 10 φορές περισσότερες από το προηγούμενο έτος. Μεγάλο μέρος αυτών εγκρίθηκε μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινούς οικισμούς στις 7 Οκτωβρίου.

Την Πέμπτη, ο Σολτς δήλωσε στους νομοθέτες της Μπούντεσταγκ ότι οι παραδόσεις θα συνεχιστούν σύντομα.

«Έχουμε προμηθεύσει όπλα και … έχουμε λάβει αποφάσεις εντός της κυβέρνησης που θα εξασφαλίσουν περαιτέρω παραδόσεις στο εγγύς μέλλον», είπε.

Πριν από τα σχόλια του Σολτς, ένας ανώτερος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης έδωσε έναν διαφορετικό λόγο για την πτώση των πωλήσεων στο Ισραήλ, κατηγορώντας τις εμπλοκές που προκαλούνται από την επανεκπαίδευση της Bundeswehr (σ.σ. των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας) και το γεγονός ότι η Γερμανία στέλνει όπλα στην Ουκρανία– ο αξιωματούχος επέμεινε ότι δεν υπάρχει επίσημο εμπάργκο όπλων.

Η επιφυλακτικότητα του Βερολίνου έρχεται μετά από μια σειρά ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που αντιμετώπισαν νομικές προκλήσεις σχετικά με τις παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, ή έλαβαν αποφάσεις να περιορίσουν τις αποστολές.

Σκεπτικισμός σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και σε Βρετανία και ΗΠΑ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την περασμένη εβδομάδα να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στη Γάζα. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επανέλαβε την έκκληση αυτή την Παρασκευή.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέστειλε ορισμένες πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, ενώ οι ΗΠΑ έχουν διακόψει τις παραδόσεις ενός τύπου βαριάς βόμβας. Ωστόσο, και οι δύο χώρες βοήθησαν το Ισραήλ να καταρρίψει ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους νωρίτερα αυτό το μήνα. Οι ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο δήλωσαν ότι αναπτύσσουν ένα προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στο Ισραήλ, μαζί με δεκάδες στρατιώτες για να το χειριστούν.

Νωρίτερα φέτος, ολλανδικό δικαστήριο μπλόκαρε την εξαγωγή εξαρτημάτων για μαχητικά αεροσκάφη F-35 στο Ισραήλ, λόγω φόβων ότι τα αεροσκάφη θα χρησιμοποιούνταν για να πλήξουν πολιτικούς στόχους.

Πηγή: Politico

Ετικέτες: PoliticotopΓερμανίαΙσραήλ
Προηγούμενη Ανάρτηση

«57 θέματα για τα Τέμπη σε 57 λέξεις»: Η πρωτοβουλία ιδιαίτερου συμβολισμού από τον αδερφό του αδικοχαμένου Βάιου

Επόμενη Ανάρτηση

Μαφία της Μυκόνου: Επικηρυγμένος με 100.000 ευρώ ο τοπογράφος Παναγιώτης Στάθης – Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Bild

Σχετικές Ειδήσεις

Στρατιωτική συνοδεία για τα εμπορικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ ζητούν οι Γερμανοί εφοπλιστές

Στρατιωτική συνοδεία για τα εμπορικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ ζητούν οι Γερμανοί εφοπλιστές

7 ώρες πριν

Στρατιωτική συνοδεία για τα εμπορικά πλοία που βρίσκονται στα Στενά του Ορμούζ ζητούν οι Γερμανοί εφοπλιστές περιγράφοντας την κατάσταση στην...

Εξήντα τραυματίες από πλήγμα βαλλιστικού πυραύλου στη Γαλιλαία

Εξήντα τραυματίες από πλήγμα βαλλιστικού πυραύλου στη Γαλιλαία

7 ώρες πριν

Η περιοχή Ζαρζίρ στη Γαλιλαία βρέθηκε στο στόχαστρο σφοδρής επίθεσης με βαλλιστικό πύραυλο από το Ιράν, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό...

Τελ Αβίβ: Εκρήξεις και μαύρος καπνός μετά από προειδοποίηση για εκτοξεύσεις πυραύλων από το Ιράν

Τελ Αβίβ: Εκρήξεις και μαύρος καπνός μετά από προειδοποίηση για εκτοξεύσεις πυραύλων από το Ιράν

7 ώρες πριν

Εκρήξεις ακούστηκαν στο Τελ Αβίβ, στο κεντρικό Ισραήλ, όπου ήχησαν σειρήνες προειδοποίησης για αεροπορική επιδρομή, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου...

Ο Λευκός Οίκος παρομοίασε την επιχείρηση Epic Fury κατά του Ιράν με βιντεοπαιχνίδι

Ο Λευκός Οίκος παρομοίασε την επιχείρηση Epic Fury κατά του Ιράν με βιντεοπαιχνίδι

1 ημέρα πριν

Με βιντεοπαιχνίδι παρομοίασε την επιχείρηση Epic Fury κατά του Ιράν ο Λευκός Οίκος μέσα από ανάρτησή του στο Χ. Με...

Ροή Ειδήσεων

ΜΜΕ Γαλλίας: «Μουζακίτης, ο μέσος που λατρεύει ο Λουίς Ενρίκε και… κυνηγάει ο Κάμπος»

Στρατιωτική συνοδεία για τα εμπορικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ ζητούν οι Γερμανοί εφοπλιστές

ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τη δολοφονία στην Καλαμαριά: «Να μη μείνει ούτε ένα ερωτηματικό αναπάντητο»

Εξήντα τραυματίες από πλήγμα βαλλιστικού πυραύλου στη Γαλιλαία

Τελ Αβίβ: Εκρήξεις και μαύρος καπνός μετά από προειδοποίηση για εκτοξεύσεις πυραύλων από το Ιράν

Γερμανία: Μέτρα για περιορισμό στις ανατιμήσεις καυσίμων

Financial Times: Γαλλία και Ιταλία ξεκινούν συζητήσεις με το Ιράν για τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου στο Ορμούζ

ΗΠΑ: Ο νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν έχει τραυματιστεί και πιθανόν παραμορφωθεί

Ασκήθηκε ποινική δίωξη για κατασκοπεία στον Πολωνό που συνελήφθη στη Σούδα – Την Δευτέρα η απολογία

Παρουσιάστηκε στην ΕΛΑΣ ο νεαρός που είχε ταυτοποιηθεί για τη δολοφονία του 20χρονου στη Θεσσαλονίκη

  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός

© 2020 VickyPedia.gr

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Εμφάνιση όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Κοινωνία
  • Δικαιοσύνη
  • Συνεντεύξεις
  • Κόσμος
  • Media
  • Αθλητισμός

© 2020 VickyPedia.gr

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Με την περιήγηση στην ιστοσελίδα συμφωνείτε στην χρησιμοποίηση τους.